Planskild korsning


Enligt instruktion ska Trafikanalys följa den internationella utvecklingen av modeller för samhällsekonomisk analys. Årets internationella modellföljande, som är en tillbakablick, har studerat vad vi kan säga om modellutvecklingen i Sverige ur ett tioårsperspektiv i relation till andra länder, liksom hur väl instruktionsuppdraget fyller sin funktion att bidra till transportpolitisk måluppfyllelse.

Här hittar du hela rapporten

Studien har bidragit med en övergripande sammanställning av tidigare års studier på Trafikanalys. Vi har gått igenom rapporterna från tidigare studier och genomfört intervjuer med projektledare samt med personer som är eller har varit verksamma inom området vid Trafikverket respektive Regeringskansliet. Intervjuerna har på ett fruktbart sätt bidragit till reflektion om samhällsekonomiska modeller och arbetssätt.

Vi har tagit fram en programteori för uppdraget som har använts vid genomgången av studierna enskilt och vid den sammantagna analysen. En övergripande beskrivning av samhällsekonomiska modeller och analyser inom det transportpolitiska området har gjorts i en omvärldskarta.

De huvudsakliga slutsatserna summeras här:

  • Studierna resulterar i ett relevant och intressant kunskapsunderlag.
  • Vi kan arbeta mer med resultatspridning och det är viktigt att bidra med möjligheter till reflektion kring ett svårt och komplext område.
  • Val av studieområden och studiedesign kan systematiseras och struktureras mer.