"" Foto: Mostphotos

Ryska flygbolag har samtalat med minst ett stort västerländskt leasingföretag om att använda statliga medel för att köpa några av de mer än 400 flygplan som är strandade i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Bakgrunden är de sanktioner som infördes mot Ryssland till följd av deras invasion av Ukraina som tvingade västerländska företag att säga upp leasingkontrakt med ryska flygbolag för över 500 flygplan. Ryssland har sagt att 78 av dessa plan beslagtogs när de var utomlands, vilket betyder att över 400 fanns kvar i Ryssland. Europeiska parlamentet antog en resolution i maj 2022 där Ryssland uppmanades att överlämna de stulna flygplanen.

Det ryska förslaget innebär att flygbolagen som leasat flygplanen till Ryssland och försäkringsbolag skulle få viss ekonomisk kompensation samtidigt som ryska flygbolag formellt skulle bli ägare till flygbolagen till ett rabatterat pris.

Västerländska bedömare menar dock att en sådan överenskommelse vore ett tydligt brott mot sanktionerna och bedömer att det kommer att bli svårt att få till stånd undantag från dessa.

Källa: Russia explores buying some of the 400 ‘stolen’ airplanes – EURACTIV.com