Flygplan i solnedgång

EU har gett grönt ljus till Frankrike att förbjuda inrikes kortdistansflygningar av miljöskäl på sträckor där restiden med tåg understiger 2,5 timme. I praktiken innebär dock förbudet att enbart tre flyglinjer kommer att stoppas.

Kommissionen uppger att de har lagt stor vikt vid att tågtrafiken måste vara ett fullgott alternativ till flyget och att åtgärden inte påverkar konkurrensen mellan flygbolagen i sitt beslut.

Det sistnämnda innebär att tidigare förslag om undantag för flygningar med många passagerare som ska resa vidare strukits då det ansågs gynna traditionella nätverksbolag på bekostnad av lågkostnadsbolag. Den franska regeringens tidigare förslag hade fått till följd att flygtrafiken på åtta flyglinjer hade förbjudits, men skärpta krav från Kommissionen innebär att det endast är tre flyglinjer som påverkas:

  • Paris (Orly)-Lyon
  • Paris (Orly)-Nantes
  • Paris (Orly)-Bordeaux

Inga flyglinjer från Paris primära flygplats Charles de Gaulle förbjöds då de relevanta tågförbindelserna bröt mot gränsen 2,5 timmar.

Kommissionen konstaterar att en positiv bieffekt av åtgärden är att den sätter press på järnvägsbolagen att erbjuda tjänster av hög kvalitet och lämpliga servicenivåer eftersom en försämring kan medföra att flygtrafiken återupptas.

Källa: With France decision, EU empowers member states to ground flights – EURACTIV.com

Publications Office (europa.eu)


Ryssland sonderar möjligheten att köpa stulna flygplan

Ryska flygbolag har samtalat med minst ett stort västerländskt leasingföretag om att använda statliga medel för att köpa några ...

EU:s drönarstrategi antagen - flygande taxi del av vardagen 2030

Europeiska kommissionen har antagit drönarstrategin 2.0 som anger en vision för den fortsatta utvecklingen av den europeiska...

Arlanda flygplats - en plan för framtiden

Trafikanalys har lämnat ett yttrande över utredningen Arlanda flygplats - en plan för framtiden. Utredarens uppdrag var att ta...