""

 

Bulgariens regering kommer att ta delar av EU:s mobilitetspaket till domstol. Mobilitetspaketet syftar bland annat till att förbättra arbetsförhållandena för lastbilschaufförer.

Bulgariens regering uppger att de kommer att inleda rättsliga åtgärder mot EU:s mobilitetspaket för att skydda företag som bedriver internationella vägtransporter. Frågan om utländska lastbilschaufförers arbetsförhållanden delar EU mellan öst och väst. Inte minst har Bulgarien, Polen, Lettland och Litauen motsatt sig förslagen, medan exempelvis Frankrike och Tyskland stött reformerna som ett sätt att motverka social dumpning.

Den bulgariska regeringen uppger att de kommer att utmana de delar av mobilitetspaketet som tvingar långväga förare att återvända hem med sina fordon med vissa intervaller, liksom förbudet mot att förare tar veckovilan i sina lastbilar. Bulgarien har även bett Europeiska kommissionen att genomföra en konsekvensanalys av de tomkörningar som Bulgarien menar att mobilitetspaketets förslag resulterar i.

Källa: Euroactiv