""


Den 8 juli antog kommissionen en vätgasstrategi samt en strategi för integrering av energisystem. I de två strategierna ingår en ny agenda för investeringar i förnybar energi, i linje med kommissionens återhämtningspaket Next Generation EU och European green deal.

De planerade investeringarna kan enligt kommissionen stimulera den ekonomiska återhämtningen från covid-19-krisen.

I strategin för integrering av energisystem finns 38 åtgärder för att skapa ett mer integrerat energisystem. Här ingår översyn av nuvarande lagstiftning, ekonomiskt stöd, forskning om och införande av ny teknik och digitala verktyg, vägledning till EU-länderna om skatteåtgärder och utfasning av subventioner för fossila bränslen, marknadsstyrningsreformer och infrastrukturplanering samt förbättrad konsumentinformation. 

Enligt kommissionen kan vätgas bidra till utfasning av fossila bränslen i industri, transporter, kraftproduktion och byggnadsverksamhet i hela Europa. I vätgasstrategin beskrivs hur denna potential kan omsättas i praktiken genom investeringar, reglering, marknadsuppbyggnad och forskning och innovation. För att underlätta förverkligandet av strategin lanserar kommissionen också en s.k. europeisk allians för ren vätgas, som samlar industriledare, det civila samhället, ministrar på nationell och regional nivå och Europeiska investeringsbanken. Alliansen kommer att skapa en genomförandeplan för investeringar i vätgasproduktion i större skala och stödja efterfrågan på förnybar vätgas i EU.

Se kommissionens pressmeddelande här.