Statistiker

Till avdelningen för statistik, söker vi nu två kvalificerade statistiker.

Placeringsort Stockholm eller Östersund.

 

Nu söker vi nya medarbetare till Trafikanalys statistikverksamhet för att möta framtiden.

Ta chansen att vara med och ytterligare utveckla vår förmåga att producera och analysera statistik inom transportområdet.

Vi erbjuder dig

Utvecklande arbetsuppgifter i en miljö där Sveriges transportpolitik står i fokus. Vårt arbete sker på uppdrag av regeringen med utgångspunkt i det transportpolitiska målet: En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning. Hos oss får du arbeta tillsammans med kunniga och engagerade kollegor och med möjlighet att delta i vårt arbete med analyser och utvärderingar inom transportpolitiken. Vår statistikverksamhet omfattar många produkter inom området Transporter och kommunikationer, vilket ger dig möjligheten att tillsammans med producenter och kollegor utveckla arbetssätt och verktyg för ett statistikarbete i framkant.

Arbetsuppgifter

Du kommer arbeta med statistikproduktion och dataanalyser. I arbetsuppgifterna ingår ansvar för en eller flera av våra statistikprodukter och att arbeta med statistikens kvalitet i hela produktionskedjan. Du kommer arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra statistiker och samarbeta med våra statistikproducenter. Du använder SAS för att bearbeta och utveckla underlagsdata för att ta fram relevant och efterfrågad statistik. Du bidrar till att utveckla och öka statistikens tillförlitlighet genom att vara med i utvecklingsprojekt som expert inom ditt område. Du tillgängliggör och sprider statistiken genom vår hemsida och statistikportal. Du medverkar i projekt och utredningar genom att bidra med statistiska analyser, ofta i databasmiljö, samt med att kommunicera resultaten. Du kan komma att representera Trafikanalys i externa forum, t.ex. arbetsgrupper inom SAM-forum och Eurostat.

Som statistiker kommer du att bidra till att stärka Trafikanalys roll som kunskapsmyndighet.

Om rekryterande avdelning

Avdelningen ansvarar för framställning och spridning av Sveriges officiella statistik inom flera statistikområden, bland annat Vägtrafik, Bantrafik, Sjöfart och Luftfart. Avdelningen ansvarar också för den internationella statistikrapporteringen på transportområdet. Avdelningen deltar även i gemensamma projekt med övriga avdelningar och bistår med statistik och analyser. För närvarande finns 9 medarbetare med placering i Östersund och i Stockholm.

För tjänsten krävs

 • Akademisk examen med relevant inriktning och minst 60 högskolepoäng statistik eller matematisk statistik.
 • Minst fem års erfarenhet av statistikframställning eller Business Intelligence (BI)
 • Mycket goda kunskaper och erfarenheter av programvaran SAS, R eller motsvarande
 • Mycket god kunskap om och erfarenhet av självständigt statistiskt analysarbete
 • Mycket goda kunskaper i Office-paketet, främst excel
 • Goda kunskaper och erfarenhet av projektledning och att driva utvecklingsarbete
 • Som person är du analytisk och noggrann och har ett strukturerat arbetssätt. Du har god förmåga att redogöra för analys och slutsatser i tal och skrift, både på svenska och engelska

Vi ser gärna att du har erfarenhet av

 • Arbete med officiell statistik samt kvalitets- och utvecklingsarbete
 • Arbete med statistiska modeller och urvalsundersökningar
 • Arbete med öppna data och API
 • Databasmodellering och dataanalyser
 • Visualisering av data
 • Upphandla och följa upp konsultarbete

 

Arbetstid/Varaktighet

Tjänsten omfattar heltid och tillsvidareanställning, med lön och tillträde enligt överenskommelse. Vid myndigheten tillämpas provanställning.

Kontaktpersoner

Frågor om tjänstens innehåll:
Avdelningschef Sofie Orrling, tel. 010-414 42 06, sofie.orrling@trafa.se

Facklig kontaktperson (Saco):

Lennart Thörn, tel. 010-414 42 29, lennart.thorn@trafa.se

Facklig kontaktperson (ST):

Eva Edenström, tel. 010 -414 42 38, eva.edenstrom@trafa.se

Ansökan

Välkommen med din ansökan.

Sista ansökningsdag: 30 juni 2022

Ange referens: Sty 2022/76

Vi tar emot ansökan via e-post, trafikanalys@trafa.se

Intervjuer kan komma att påbörjas i juni men genomförs främst fr.o.m augusti.

Om Trafikanalys

Myndigheten Trafikanalys utvärderar och analyserar effekter av föreslagna och genomförda åtgärder inom transportpolitiken. Vi bistår regeringen med underlag och rekommendationer samt ansvarar för Sveriges officiella statistik inom ämnesområdet Transporter och Kommunikationer. Huvudkontoret finns i Stockholm och ett kontor finns i Östersund. Antalet medarbetare är 35, fördelat på tre sakavdelningar och en avdelning för verksamhetsstöd.

Arbetsgivare
Trafikanalys
Rosenlundsgatan 54
118 63 STOCKHOLM
Tel: 010-414 42 00
E-post: trafikanalys@trafa.se

Mer information på www.trafa.se


Besöksadresser
Rosenlundsgatan 54
STOCKHOLM

Akademigatan 2
ÖSTERSUND

 

I denna rekrytering har Trafikanalys redan tagit ställning till önskvärda rekryteringskanaler. Vi undanber oss därför vänligt men bestämt erbjudanden om annonserings– och rekryteringshjälp.